Artykuł sponsorowany

Czym jest i jak pozyskuje się szelak?

Czym jest i jak pozyskuje się szelak?

Szelak jest pozyskiwany z wydzieliny owadów nazywanych czerwcami, które bytują na drzewach szelakowych. Jest to rodzaj żywicy naturalnej wykorzystywanej jako barwnik do ubrań lub środek nabłyszczający owoce i warzywa. Szelak oznaczany jest symbolem E904. Używany jest także w przemyśle farmaceutycznym i przy renowacji starych mebli oraz w zegarmistrzostwie.

Produkcja szelaku

Czerwce żyją przez okres 6 miesięcy i przez ten czas odżywiają się sokiem wysysanym spod kory drzewa szelakowego. Szelak tworzy ochronną skorupę dla larw i jest absorbowany przez młode osobniki. W ciele owada sok przechodzi transformację chemiczną, a następnie jest wydalany. W wyniku kontaktu z powietrzem wydzielina się utlenia i utwardza. Tak powstała skorupka szelakowa jest oddzielana od gałęzi i mielona. Szelak jest moczony w wodzie przez kilka godzin, a następnie ugniatany – wówczas uwalnia się barwnik oraz następuje odseparowanie szczątków owadów i resztek gałązek od żywicy. Uzyskana masa jest płukana z piany i barwników, a następnie suszona na słońcu. Szelak może przybierać różne barwy i stosuje się metody oczyszczania i wybielania. Celem jest uzyskanie szelaku bezbarwnego, który szczególnie pożądany jest na rynku.

Zastosowanie szelaku

Od wieków szelak jest powszechnie wykorzystywanym barwnikiem ubrań, zwłaszcza w Chinach i Indiach. Szelak uznawano także za substancję leczniczą i wykorzystywano do leczenia krwawiących ran. Obecnie szelak stosowany jest do politurowania mebli, zabezpieczania metali i powierzchni złoconych, a produkty na bazie szelaku można kupić w sklepie internetowym z materiałami pozłotniczymi EDAN. Dostępne są lakiery spirytusowe z szelakiem oraz szelak z woskiem i szelak bezwoskowy.

Jak wspomniano wcześniej, szelak bardzo często wykorzystywany jest w sektorze spożywczym, a o obecności szelaku świadczy symbol E904 na etykiecie. Szelak stosowany jest do nabłyszczania owoców i warzyw oraz produkcji drażetek, gum do żucia i ciastek. Szelak ma właściwości glazurujące. Jest to dodatek do żywności dopuszczony do użytku w Unii Europejskiej – szelak jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Nadmiar szelaku może powodować pewne reakcje alergiczne, jednak nie są to często notowane zdarzenia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.