Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czystość i higiena w restauracji - nie zapominaj o zapleczu!
O tym, czy dany punkt gastronomiczny wzbudzi zainteresowanie klientów decyduje wiele czynników – poza menu i jakością potraw, ważny jest również estetyczny wygląd lokalu. Większość gości zwraca uwagę na to, jak lokal prezentuje się w pomieszczeniach dla nich dostępnych, nie zwalnia to jednak pracowników z obowiązku dbania o czystość również na zapleczu. Jest to istotne z sanitarnego punktu widzenia.
Dlaczego utrzymanie czystości na zapleczu jest ważne?
Zaplecze restauracji, czyli kuchnia, magazyn oraz pomieszczenia dla pracowników powinny być utrzymywane w czystości przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo sanitarne. W końcu restauracje oraz inne punkty gastronomiczne to firmy serwujące jedzenie – brak higieny na ich zapleczu sprzyja rozwojowi szkodliwych patogenów, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia klientów. Mowa tutaj między innym o grzybach, bakteriach czy pleśni, które rozwijają się np. w plamach zanieczyszczeń z tłuszczu. Droga transmisji tych drobnoustrojów może być bardzo różna – mogą przedostać się na talerz gościa nie tylko z brudnego zlewu w kuchni, ale nawet z toalety pracowniczej. Dlatego tak ważne jest utrzymanie czystości w całym lokalu, również na jego zapleczu
Jak utrzymać czystość w lokalu gastronomicznym?
Podstawą dla utrzymania czystości w lokalu gastronomicznym – restauracji, kawiarni, pubie, barze – jest stosowanie odpowiednich środków czystości, które dobrze radzą sobie z typowymi dla gastronomii zanieczyszczeniami, np. tłuszczem. Produkty profesjonalne, takie jak te dostępne w ofercie firmy Linea Trade, charakteryzują się wysoką zawartością silnych substancji czynnych, dzięki czemu radzą sobie z zabrudzeniami lepiej, niż chemia do użytku domowego. Ponadto sprzedawane są zazwyczaj w postaci koncentratu, który należy rozcieńczyć w odpowiedniej ilości wody. Dzięki temu są generalnie dużo tańsze w użyciu. Jednocześnie jednak wymagają większej ostrożności i ścisłego stosowania się do zaleceń producenta. Między innymi należy pamiętać o tym, by nie używać ich na powierzchniach, do których nie są przeznaczone.
Jak sprzątać szybko i efektywnie?
Zastosowanie odpowiedniej chemii czyszczącej to nie wszystko – bardzo ważne jest, żeby w lokalu gastronomicznym wdrożyć plan sprzątania. To specjalny dokument, w którym dokładnie opisane są wszystkie kwestie związanie z utrzymaniem obiektu w czystości. Dla każdego pomieszczenia należy stworzyć oddzielny plan sprzątania, który będzie zawierał informacje takie jak:
kolejność wykonywanych w nim prac
spis produktów stosowanych w pomieszczeniu, wraz z zaleceniami i instrukcjami bezpieczeństwa,
częstotliwość powtarzania danych czynności
Wdrożenie planu pozwoli znacznie usprawnić sprzątania i poprawić jego efektywność. Dodatkowo pomoże on nowym pracownikom wdrożyć się w obowiązki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana