Artykuł sponsorowany

Czystość i higiena w restauracji - nie zapominaj o zapleczu!

Czystość i higiena w restauracji - nie zapominaj o zapleczu!

O tym, czy dany punkt gastronomiczny wzbudzi zainteresowanie klientów decyduje wiele czynników – poza menu i jakością potraw, ważny jest również estetyczny wygląd lokalu. Większość gości zwraca uwagę na to, jak lokal prezentuje się w pomieszczeniach dla nich dostępnych, nie zwalnia to jednak pracowników z obowiązku dbania o czystość również na zapleczu. Jest to istotne z sanitarnego punktu widzenia.

Dlaczego utrzymanie czystości na zapleczu jest ważne?

Zaplecze restauracji, czyli kuchnia, magazyn oraz pomieszczenia dla pracowników powinny być utrzymywane w czystości przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo sanitarne. W końcu restauracje oraz inne punkty gastronomiczne to firmy serwujące jedzenie – brak higieny na ich zapleczu sprzyja rozwojowi szkodliwych patogenów, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia klientów. Mowa tutaj między innym o grzybach, bakteriach czy pleśni, które rozwijają się np. w plamach zanieczyszczeń z tłuszczu. Droga transmisji tych drobnoustrojów może być bardzo różna – mogą przedostać się na talerz gościa nie tylko z brudnego zlewu w kuchni, ale nawet z toalety pracowniczej. Dlatego tak ważne jest utrzymanie czystości w całym lokalu, również na jego zapleczu

Jak utrzymać czystość w lokalu gastronomicznym?

Podstawą dla utrzymania czystości w lokalu gastronomicznym – restauracji, kawiarni, pubie, barze – jest stosowanie odpowiednich środków czystości, które dobrze radzą sobie z typowymi dla gastronomii zanieczyszczeniami, np. tłuszczem. Produkty profesjonalne, takie jak te dostępne w ofercie firmy Linea Trade, charakteryzują się wysoką zawartością silnych substancji czynnych, dzięki czemu radzą sobie z zabrudzeniami lepiej, niż chemia do użytku domowego. Ponadto sprzedawane są zazwyczaj w postaci koncentratu, który należy rozcieńczyć w odpowiedniej ilości wody. Dzięki temu są generalnie dużo tańsze w użyciu. Jednocześnie jednak wymagają większej ostrożności i ścisłego stosowania się do zaleceń producenta. Między innymi należy pamiętać o tym, by nie używać ich na powierzchniach, do których nie są przeznaczone.

Jak sprzątać szybko i efektywnie?

Zastosowanie odpowiedniej chemii czyszczącej to nie wszystko – bardzo ważne jest, żeby w lokalu gastronomicznym wdrożyć plan sprzątania. To specjalny dokument, w którym dokładnie opisane są wszystkie kwestie związanie z utrzymaniem obiektu w czystości. Dla każdego pomieszczenia należy stworzyć oddzielny plan sprzątania, który będzie zawierał informacje takie jak:

  • kolejność wykonywanych w nim prac

  • spis produktów stosowanych w pomieszczeniu, wraz z zaleceniami i instrukcjami bezpieczeństwa,

  • częstotliwość powtarzania danych czynności

Wdrożenie planu pozwoli znacznie usprawnić sprzątania i poprawić jego efektywność. Dodatkowo pomoże on nowym pracownikom wdrożyć się w obowiązki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.