Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak szybko i efektywnie rozbijać kotlety?
W lokalach gastronomicznych równie ważny, jak smak potraw jest czas ich przygotowania. Profesjonalne restauracje, serwujące dania mięsne, powinny być wyposażone w takie urządzenie jak kotleciarka. Bardzo istotna jest ona także w funkcjonowaniu sklepów mięsnych, które odpowiednio przygotowują produkty do sprzedaży. Zwiększają one wydajność i tempo pracy, ponieważ można wtedy zrezygnować z tłuczków ręcznych i powierzyć rozbijanie mięsa na kotlety maszynie.
Co daje korzystanie z kotleciarki?
Podstawową funkcją kotleciarki jest ubijanie mięsa na kotlety odpowiedniej wielkości i grubości. Jest to wykonywane w taki sposób, że mięso jest równomiernie ubite i odpowiednio spulchnione. Dzięki temu nadaje się ono idealnie do formowania i obróbki cieplnej. Właściwie dobrana prasa do kotletów nie będzie miażdżyła struktury mięsa i nie doprowadzi do utraty jego naturalnych soków. To wszystko znacznie wpływa na jakość potrawy, jej smak i kruchość mięsa, a nawet prezencję podczas podawania. Do tego użycie takiej maszyny minimalizuje straty wagowe, co jest niezwykle istotne zarówno dla branży gastronomicznej, jak i sklepów mięsnych. Równie ważny jest jej wpływ na tempo pracy. W miejscach, gdzie trzeba przygotować kilkaset posiłków dziennie, korzystanie z prasy do kotletów jest niemal koniecznością. Urządzenie całkiem bezpiecznie i łatwe w obsłudze, dlatego można go użyć w każdym lokalu.
Jaki rodzaj kotleciarki wybrać?
Wybór kotleciarki powinien być dostosowany do rodzaju i wielkości lokalu, w którym ma być używana. Na rynku dostępne są urządzenia elektryczne i ręczne. Żeby wybrać odpowiedni dla siebie model kotleciarki, należy zwrócić się do profesjonalistów, takich jak w Beck Clip Systems. Ręczna prasa do mięsa jest mniej wydajna, dlatego można jej używać w małych lokalach gastronomicznych i w punktach sprzedaży mięsa. Natomiast elektryczne kotleciarki to odpowiednie urządzenie do większych restauracji, stołówek, czy lokali, w których odbywają się różnego rodzaju imprezy, np. wesela. Sprawdzają się w sytuacjach, kiedy należy przygotować jednorazowo dużą ilość potraw, których podstawą jest odpowiednio rozbite mięso. Jest to opłacalna inwestycja, koszt zakupu prasy do kotletów szybko się zwraca. Do tego pozwala zaoszczędzić czas i zadbać o jak najlepszą jakość potraw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana