Artykuł sponsorowany

Jakie ciasta świąteczne piecze się we Włoszech?

Jakie ciasta świąteczne piecze się we Włoszech?

Włochy są krajem o bogatej tradycji kulinarnej, której integralnym elementem są słodkości i wypieki. Szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy na włoskich stołach pojawiają się wyjątkowe, smakowite ciasta, które warto poznać. Przedstawiamy Ci głównych bohaterów świątecznych stołów mieszkańców Italii!

Tradycyjne włoskie wypieki bożonarodzeniowe

Jednym z najbardziej znanych i popularnych wypieków jest panettone – puszysta, drożdżowa babka z rodzynkami, skórkami cytrusów oraz orzechami. Pochodzi z Mediolanu i jest charakterystyczna dla regionu Lombardii. Pierwsze wzmianki o włoskiej babce panettone pochodzą już z XIV wieku – dziś „duży bochenek” (gdyż właśnie tak tłumaczy się nazwę wypieku) jest nieodłącznym elementem włoskich świąt.

Oprócz panettone classico we Włoszech wypieka się całą gamę innych wspaniałych babek z różnymi dodatkami, np. z czekoladą, kremem pistacjowym, gruszką, kawą czy nawet kasztanami lub winem moscato. Najlepsze są rzemieślnicze panettone – ręcznie wypiekane z najlepszej jakości składników na macierzystym zakwasie. Następnie są one pakowane w piękne ozdobne papiery, do pudełka lub metalowej, malowanej puszki.

Ponadto bardzo znana jest babka Veneziana, a jeszcze bardziej tradycyjne dla Włochów jest ciasto pandoro, które nazwę zawdzięcza swojemu złotemu kolorowi. Podobnie jak panettone jest to drożdżowa babka – tym razem jednak bez żadnych dodatków. Wypiek pochodzi z Werony i jest szczególnie popularny w północnych Włoszech. Jego kształt przypomina gwiazdę, co nadaje mu wyjątkowego uroku. Oczywiście Włosi są mistrzami kulinarnymi, dlatego aktualnie wytwarzają również wersje z kawałkami czekolady w środku. Produkty te można znaleźć m.in. w ofercie rodzinnej firmy Bonifanti z Piemontu.

Włoskie ciasto na Wielkanoc

Na wielkanocnym stole we Włoszech króluje colomba di pasqua – gołąb wielkanocny, który nazwę zawdzięcza swojemu oryginalnemu kształtowi. Jest to drożdżowa babka o strukturze zbliżonej do panettone, ale w kształcie gołębia symbolizującego pokój. Ciasto jest bogate w rodzynki, skórki pomarańczowe, migdały oraz różne przyprawy. Jeśli chciałbyś spróbować wykonać ten wypiek samodzielnie, zaopatrz się w tradycyjne, wysokiej jakości produkty w delikatesach włoskich Mercatino – tutto italiano. Podobnie jak w przypadku panettone, tutaj też mamy do wyboru bogatą opcję pysznych dodatków. Szczególnie popularna jest colomba z kremem pistacjowym oblana białą czekoladą.

Innym tradycyjnym włoskim wielkanocnym wypiekiem (tym razem wywodzącym się z Neapolu) jest pastiera napoletana. Jest to ciasto na kruchym cieście wypełnione słodkim, aromatycznym nadzieniem z ricotty, cukru, jajek oraz ziaren orkiszu, które są wcześniej gotowane w mleku z dodatkiem wanilii i skórki pomarańczowej. Całość jest posypana cukrem pudrem i podawana na zakończenie wielkanocnego obiadu. To tylko kilka przykładów bogactwa włoskiej tradycji świątecznego pieczenia. Zarówno w okresie Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy we Włoszech można odkryć mnóstwo innych regionalnych przysmaków i smaków na słodko, które warto poznać i spróbować.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.