Artykuł sponsorowany

Jakie przyprawy dominują w kuchni hiszpańskiej?

Jakie przyprawy dominują w kuchni hiszpańskiej?

Każdy, kto choć raz miał okazję skosztować dania kuchni hiszpańskiej, mógł się przekonać, jak aromatyczna i bogata w smaki jest. Wszystko za sprawą doskonale dopasowanych składników, dbania o wysoką jakość wyrobów oraz szerokiej gamy przypraw charakterystycznych dla potraw tego kraju. O jakich przyprawach mowa? Które z nich sprawiają, że dania hiszpańskie mają tak charakterystyczny smak i aromat?

Pimenton – papryka wędzona słodka i ostra

Sproszkowana papryka pimenton to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw hiszpańskich. Dowodem na to jest flagowy produkt tego kraju – chorizo, które wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też kolorem. Czerwieni dodaje mu właśnie dodatek papryki wędzonej pimenton. Suszona na słońcu i w dębowym dymie, a następnie mielona, dostępna jest w kilku rodzajach różniących się pikantnością i smakiem:

  • pomenton dulce, co w polskim tłumaczeniu oznacza dosłownie „słodka papryka", wytwarzana jest z łagodnej i słodkiej odmiany, suszonej i lekko podwędzanej;

  • pimenton picante, czyli papryka ostra – choć daleko jej do chili lub pieprzu cayenne, potrafi nadać potrawą ostrości;

  • pimenton agridulce – papryka o charakterystycznym słodko-gorzkim smaku, wytwarzana z odmiany jariza,

  • pimenton de la Vera – suszona w dymie z drewna dębu ostrolistnego, dzięki czemu charakteryzuje się intensywnym, wędzonym smakiem.

Szafran hiszpański jako szlachetna przyprawa dań śródziemnomorskich

Szafran jest przyprawą pozyskiwaną z kwiatów krokusa. Nitki o charakterystycznym jasnoczerwonym kolorze ze złotym odcieniem pochodzą przede wszystkim z upraw w Turcji, Indiach i Hiszpanii. To między innymi z uwagi na najcenniejsze uprawy w Walencji szafran stanowi jedną z podstawowych przypraw kuchni hiszpańskiej. Przyprawa wzbogaca nie tylko smak, ale nadaje daniom żółty kolor. To właśnie dlatego szafran stosuje się jako przyprawę do ciast, dań rybnych i z owoców morza, a także niezwykle popularnej, hiszpańskiej paelli, czyli potrawy z ryżu, mięsa drobiowego i króliczego, sezonowych warzyw i niewielkiej ilości przypraw. Podkreśla smak deserów, lodów i puddingów. Dobrze komponuje się z warzywami, takimi jak szparagi, brokuł czy pomidory.

Buliony rybne i krewetkowe

Niezastąpioną bazą zup rybnych i z owoców morza są buliony. W kuchni hiszpańskiej chętnie stosuje się bulion rybny oraz krewetkowy, by wzmocnić smak potrawy. Dostępny w kostkach lub w płynie, pozwala sprawnie przygotować wywar, który można wykorzystać zarówno do zupy czy risotto, jak i do sosów łączonych z makaronami, kaszami czy warzywami. Wielu konsumentów z pewnością uspokoi fakt, że hiszpańskie buliony do dań rybnych i z owoców morza mają dobry skład. Taki bulion można też z powodzeniem przygotować w zaciszu domowej kuchni. Wystarczy przygotować kilka głów, płetw i ości ryb słodkowodnych, warzywa, takie jak marchewki, korzenie pietruszki, por, do tego białe wino, masło oraz przyprawy: tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Wszystkie składniki należy gotować na wolnym ogniu, a następnie przelać przez sito i schłodzić.

Atrament z mątwy w dniach hiszpańskich

Kuchnia hiszpańska zalicza się do kuchni śródziemnomorskiej, w której królują potrawy z rybami i owocami morza. W wielu z nich stosuje się atrament z mątwy. Co sprawia, że ta przyprawa jest tak chętnie stosowana w daniach hiszpańskich? Jak wyjaśnia sklep z produktami hiszpańskimi Corrida, atrament z mątwy barwi na czarno, aromatyzuje i co najważniejsze, sprawia, że zyskują charakterystyczny morski smak. W zależności od przygotowywanej potrawy atrament z mątwy stosuje się w niewielkich ilościach jako przyprawę lub jako jeden z głównych składników. Wzbogaca smak sosów, farszów i bulionów, na których gotuje się risotto czy hiszpańską paellę. Doskonale komponuje się z makaronami, faszerowanymi kalmarami i z zupą z soczewicy. Atrament z mątwy coraz częściej wykorzystuje się do produkcji barwionych produktów spożywczych o ciekawych walorach estetycznych, takich jak czarne makarony, bułki do hamburgerów czy ciasto na pizzę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.