Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie przyprawy dominują w kuchni hiszpańskiej?
Każdy, kto choć raz miał okazję skosztować dania kuchni hiszpańskiej, mógł się przekonać, jak aromatyczna i bogata w smaki jest. Wszystko za sprawą doskonale dopasowanych składników, dbania o wysoką jakość wyrobów oraz szerokiej gamy przypraw charakterystycznych dla potraw tego kraju. O jakich przyprawach mowa? Które z nich sprawiają, że dania hiszpańskie mają tak charakterystyczny smak i aromat?
Pimenton – papryka wędzona słodka i ostra
Sproszkowana papryka pimenton to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw hiszpańskich. Dowodem na to jest flagowy produkt tego kraju – chorizo, które wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też kolorem. Czerwieni dodaje mu właśnie dodatek papryki wędzonej pimenton. Suszona na słońcu i w dębowym dymie, a następnie mielona, dostępna jest w kilku rodzajach różniących się pikantnością i smakiem:
pomenton dulce, co w polskim tłumaczeniu oznacza dosłownie „słodka papryka", wytwarzana jest z łagodnej i słodkiej odmiany, suszonej i lekko podwędzanej;
pimenton picante, czyli papryka ostra – choć daleko jej do chili lub pieprzu cayenne, potrafi nadać potrawą ostrości;
pimenton agridulce – papryka o charakterystycznym słodko-gorzkim smaku, wytwarzana z odmiany jariza,
pimenton de la Vera – suszona w dymie z drewna dębu ostrolistnego, dzięki czemu charakteryzuje się intensywnym, wędzonym smakiem.
Szafran hiszpański jako szlachetna przyprawa dań śródziemnomorskich
Szafran jest przyprawą pozyskiwaną z kwiatów krokusa. Nitki o charakterystycznym jasnoczerwonym kolorze ze złotym odcieniem pochodzą przede wszystkim z upraw w Turcji, Indiach i Hiszpanii. To między innymi z uwagi na najcenniejsze uprawy w Walencji szafran stanowi jedną z podstawowych przypraw kuchni hiszpańskiej. Przyprawa wzbogaca nie tylko smak, ale nadaje daniom żółty kolor. To właśnie dlatego szafran stosuje się jako przyprawę do ciast, dań rybnych i z owoców morza, a także niezwykle popularnej, hiszpańskiej paelli, czyli potrawy z ryżu, mięsa drobiowego i króliczego, sezonowych warzyw i niewielkiej ilości przypraw. Podkreśla smak deserów, lodów i puddingów. Dobrze komponuje się z warzywami, takimi jak szparagi, brokuł czy pomidory.
Buliony rybne i krewetkowe
Niezastąpioną bazą zup rybnych i z owoców morza są buliony. W kuchni hiszpańskiej chętnie stosuje się bulion rybny oraz krewetkowy, by wzmocnić smak potrawy. Dostępny w kostkach lub w płynie, pozwala sprawnie przygotować wywar, który można wykorzystać zarówno do zupy czy risotto, jak i do sosów łączonych z makaronami, kaszami czy warzywami. Wielu konsumentów z pewnością uspokoi fakt, że hiszpańskie buliony do dań rybnych i z owoców morza mają dobry skład. Taki bulion można też z powodzeniem przygotować w zaciszu domowej kuchni. Wystarczy przygotować kilka głów, płetw i ości ryb słodkowodnych, warzywa, takie jak marchewki, korzenie pietruszki, por, do tego białe wino, masło oraz przyprawy: tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Wszystkie składniki należy gotować na wolnym ogniu, a następnie przelać przez sito i schłodzić.
Atrament z mątwy w dniach hiszpańskich
Kuchnia hiszpańska zalicza się do kuchni śródziemnomorskiej, w której królują potrawy z rybami i owocami morza. W wielu z nich stosuje się atrament z mątwy. Co sprawia, że ta przyprawa jest tak chętnie stosowana w daniach hiszpańskich? Jak wyjaśnia sklep z produktami hiszpańskimi Corrida, atrament z mątwy barwi na czarno, aromatyzuje i co najważniejsze, sprawia, że zyskują charakterystyczny morski smak. W zależności od przygotowywanej potrawy atrament z mątwy stosuje się w niewielkich ilościach jako przyprawę lub jako jeden z głównych składników. Wzbogaca smak sosów, farszów i bulionów, na których gotuje się risotto czy hiszpańską paellę. Doskonale komponuje się z makaronami, faszerowanymi kalmarami i z zupą z soczewicy. Atrament z mątwy coraz częściej wykorzystuje się do produkcji barwionych produktów spożywczych o ciekawych walorach estetycznych, takich jak czarne makarony, bułki do hamburgerów czy ciasto na pizzę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana