Artykuł sponsorowany

Jakie wino wybrać do deseru?

Jakie wino wybrać do deseru?

Czy wiesz o tym, jak tak właściwie dopasować wino do spożywanego posiłku? Jakie wino pasuje do mięs, a jakie powinno być serwowane do deseru? Dobieranie win do dań jest prawdziwą sztuką. Nic więc dziwnego, że tylko wybrane osoby mają odpowiednią wiedzę z tym związaną. Pamiętaj jednak o tym, że również Ty możesz stać się specjalistą w tej dziedzinie. A my pomożemy Ci nim zostać. W tym artykule wyjaśnimy Ci, jakie wino wybierać do słodkości.

Czy wino do deseru powinno być słodkie?

Podstawowa zasada głosi, by do wino dobierać do poziomu słodkości danego deseru. Niezależnie od tego, czy dysponuje się winem czeskim czy winem australijskim. Choć desery kojarzą się ze słodyczą, to przecież powstają na bazie różnych składników i mogą w nich dominować rozmaite smaki. Co za tym idzie – nie każdy deser jest równie słodki. Niejednakowe są więc też wina, które są dopasowywane do tego typu posiłków.

Wino kupione w wybranym sklepie, takim jak sklep w winami Amazis z Poznania, powinno być przynajmniej tak samo słodkie jak deser. Jeżeli więc serwowany jest bardzo słodki deser, to wino słodkie będzie najpewniej najlepszym wyborem. Do deserów owocowych natomiast bardzo często pasują trunki mniej słodkie, takie jak wina delikatne, o wyczuwalnie owocowej nucie. Mogą pasować do nich wina półsłodkie, a niekiedy wina półwytrawne.

O czym warto pamiętać przed serwowaniem wina do deseru?

Pamiętaj o tym, że wino dobierane do deseru powinno być inne niż to, które wypijesz do obiadu czy kolacji. W przypadku dań wytrawnych najczęściej wybieranym winem jest wino wytrawne i półwytrawne. Takie smaki rzadko sprawdzają się podczas spożywania deseru – choć nie zawsze, o czym wspomnieliśmy już wcześniej. Znacznie łatwiejszym sposobem na dopasowanie wina do deseru jest kierowanie się ich kolorem. Wina białe najbezpieczniej łączyć w deserami jasnymi, wina czerwone natomiast – z deserami o ciemnej kolorystyce.

Jak serwować wino do deseru?

Na koniec mała ciekawostka. Kiedy już uda Ci się wybrać odpowiednie wino, wykorzystaj tajniki jego serwowania. Kieliszek powinien być napełniony do 1/3 jego wysokości (dot. czerwonych win) lub jego połowy (dot. białych win). Kiedy wino zakrywa jedynie część kieliszka, to uwalniana jest pełnia jego smaku i aromatu – co znacznie uświetnia przygotowaną ucztę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.