Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie wino wybrać do deseru?
Czy wiesz o tym, jak tak właściwie dopasować wino do spożywanego posiłku? Jakie wino pasuje do mięs, a jakie powinno być serwowane do deseru? Dobieranie win do dań jest prawdziwą sztuką. Nic więc dziwnego, że tylko wybrane osoby mają odpowiednią wiedzę z tym związaną. Pamiętaj jednak o tym, że również Ty możesz stać się specjalistą w tej dziedzinie. A my pomożemy Ci nim zostać. W tym artykule wyjaśnimy Ci, jakie wino wybierać do słodkości.
Czy wino do deseru powinno być słodkie?
Podstawowa zasada głosi, by do wino dobierać do poziomu słodkości danego deseru. Niezależnie od tego, czy dysponuje się winem czeskim czy winem australijskim. Choć desery kojarzą się ze słodyczą, to przecież powstają na bazie różnych składników i mogą w nich dominować rozmaite smaki. Co za tym idzie – nie każdy deser jest równie słodki. Niejednakowe są więc też wina, które są dopasowywane do tego typu posiłków.
Wino kupione w wybranym sklepie, takim jak sklep w winami Amazis z Poznania, powinno być przynajmniej tak samo słodkie jak deser. Jeżeli więc serwowany jest bardzo słodki deser, to wino słodkie będzie najpewniej najlepszym wyborem. Do deserów owocowych natomiast bardzo często pasują trunki mniej słodkie, takie jak wina delikatne, o wyczuwalnie owocowej nucie. Mogą pasować do nich wina półsłodkie, a niekiedy wina półwytrawne.
O czym warto pamiętać przed serwowaniem wina do deseru?
Pamiętaj o tym, że wino dobierane do deseru powinno być inne niż to, które wypijesz do obiadu czy kolacji. W przypadku dań wytrawnych najczęściej wybieranym winem jest wino wytrawne i półwytrawne. Takie smaki rzadko sprawdzają się podczas spożywania deseru – choć nie zawsze, o czym wspomnieliśmy już wcześniej. Znacznie łatwiejszym sposobem na dopasowanie wina do deseru jest kierowanie się ich kolorem. Wina białe najbezpieczniej łączyć w deserami jasnymi, wina czerwone natomiast – z deserami o ciemnej kolorystyce.
Jak serwować wino do deseru?
Na koniec mała ciekawostka. Kiedy już uda Ci się wybrać odpowiednie wino, wykorzystaj tajniki jego serwowania. Kieliszek powinien być napełniony do 1/3 jego wysokości (dot. czerwonych win) lub jego połowy (dot. białych win). Kiedy wino zakrywa jedynie część kieliszka, to uwalniana jest pełnia jego smaku i aromatu – co znacznie uświetnia przygotowaną ucztę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana