Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Kimchi, czyli orientalna kiszonka, która odmieni Twoją kuchnie
Kiszonki są nie tylko pysznym, ale i zdrowym urozmaiceniem dowolnego posiłku. W kuchni polskiej zaliczamy do nich przede wszystkim niezwykle popularne ogórki kiszone i kapustę kiszoną. Jednak nie tylko polska kuchnia wysoko ceni sobie kiszonki. W kuchni koreańskiej tradycyjną kiszonką, która zyskała sobie zwolenników już na całym świecie, jest kimchi. Z czego robi się kimchi i kiedy warto po nie sięgnąć? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Jak wykonać kimchi?
W Korei kimchi serwowane jest niemal do każdego posiłku. Tę popularną kiszonkę, uważaną za narodowe danie Koreańczyków, wykonuje się ze składników łatwo dostępnych także w Polsce – kapusty pekińskiej, białej rzepy oraz przypraw takich, jak m.in.: czosnek, imbir czy sos sojowy. Tylko jeden składnik kimchi jest typowo azjatycki i jest nim sproszkowana, ostra papryczka chili zwana Gochugaru. Nadaje ona tej kiszonce ostrości, co odróżnia ją od naszych rodzimych kiszonek o łagodnym smaku. Z tego względu jej walory docenią przede wszystkim osoby gustujące w ostrych potrawach. Może ona stanowić jednak świetny dodatek zaostrzający apetyt dla osób, które lubią umiarkowanie ostre smaki.
Przeczytaj również: Co to jest kimchi?
Samodzielne wykonanie kimchi jest nieco bardziej skomplikowane od wykonania polskiej kapusty kiszonej. Należy bowiem wetrzeć sól i cukier w wybrane warzywa i poczekać, aż z warzyw zacznie wydzielać się woda. Wówczas pozwalamy marynować się w niej warzywom przez noc, po czym odcedzamy je i siekamy. Następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz mieszamy z sosem sojowym i papryczką Gochugaru oraz wodą. Sos ten mieszamy z warzywami i wstawiamy do lodówki. Gotowe kimchi w słoiku możemy także kupić w niektórych spożywczych sklepach stacjonarnych oraz internetowych, na przykład w sklepie internetowym Oliwki.
Przeczytaj również: Nieoczywiste kiszonki, czyli ciekawe kompozycje smakowe
Z czym to się je?
Kimchi możemy podawać praktycznie z każdym posiłkiem. Idealnie komponuje się z zupą oraz daniami z ryżem i mięsem. Pasuje też do potraw jednogarnkowych, jak gulasz czy curry. Można je dodawać także do hamburgerów w postaci sałatki lub jako samodzielną przekąskę. Kimchi możemy też użyć jako składnika farszu np. do pierogów czy naleśników. Dobrze komponuje się także z rybami czy owocami morza. Jego wytrawny smak nada orientalnego charakteru każdej potrawie, więc z pewnością warto spróbować!
Przeczytaj również: Jak przyrządzić autentyczne danie koreańskie: kimchi i inne przepisy
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana