Artykuł sponsorowany

Kimchi, czyli orientalna kiszonka, która odmieni Twoją kuchnie

Kimchi, czyli orientalna kiszonka, która odmieni Twoją kuchnie

Kiszonki są nie tylko pysznym, ale i zdrowym urozmaiceniem dowolnego posiłku. W kuchni polskiej zaliczamy do nich przede wszystkim niezwykle popularne ogórki kiszone i kapustę kiszoną. Jednak nie tylko polska kuchnia wysoko ceni sobie kiszonki. W kuchni koreańskiej tradycyjną kiszonką, która zyskała sobie zwolenników już na całym świecie, jest kimchi. Z czego robi się kimchi i kiedy warto po nie sięgnąć? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.  

Jak wykonać kimchi?

W Korei kimchi serwowane jest niemal do każdego posiłku. Tę popularną kiszonkę, uważaną za narodowe danie Koreańczyków, wykonuje się ze składników łatwo dostępnych także w Polsce – kapusty pekińskiej, białej rzepy oraz przypraw takich, jak m.in.: czosnek, imbir czy sos sojowy. Tylko jeden składnik kimchi jest typowo azjatycki i jest nim sproszkowana, ostra papryczka chili zwana Gochugaru. Nadaje ona tej kiszonce ostrości, co odróżnia ją od naszych rodzimych kiszonek o łagodnym smaku. Z tego względu jej walory docenią przede wszystkim osoby gustujące w ostrych potrawach. Może ona stanowić jednak świetny dodatek zaostrzający apetyt dla osób, które lubią umiarkowanie ostre smaki.

Samodzielne wykonanie kimchi jest nieco bardziej skomplikowane od wykonania polskiej kapusty kiszonej. Należy bowiem wetrzeć sól i cukier w wybrane warzywa i poczekać, aż z warzyw zacznie wydzielać się woda. Wówczas pozwalamy marynować się w niej warzywom przez noc, po czym odcedzamy je i siekamy. Następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz mieszamy z sosem sojowym i papryczką Gochugaru oraz wodą. Sos ten mieszamy z warzywami i wstawiamy do lodówki. Gotowe kimchi w słoiku możemy także kupić w niektórych spożywczych sklepach stacjonarnych oraz internetowych, na przykład w sklepie internetowym Oliwki.

Z czym to się je?

Kimchi możemy podawać praktycznie z każdym posiłkiem. Idealnie komponuje się z zupą oraz daniami z ryżem i mięsem. Pasuje też do potraw jednogarnkowych, jak gulasz czy curry. Można je dodawać także do hamburgerów w postaci sałatki lub jako samodzielną przekąskę. Kimchi możemy też użyć jako składnika farszu np. do pierogów czy naleśników. Dobrze komponuje się także z rybami czy owocami morza. Jego wytrawny smak nada orientalnego charakteru każdej potrawie, więc z pewnością warto spróbować!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.