Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Niezbędnik przyprawowy w każdej kuchni
Trudno wyobrazić sobie codzienne życie bez przypraw. Nawet jeśli nie jest się mistrzem w kuchni, to trudno gotować nie dodając niczego. Zadaniem przypraw jest polepszenie smaku i zapachu danej potrawy. Umiejętne komponowanie dodawanych przypraw zdecydowanie jest przydatną umiejętnością. Co więcej, niektóre z przypraw mają właściwości prozdrowotne. Dlatego tym bardziej warto wiedzieć, które przyprawy są niezbędne w naszej kuchni.
Przyprawy, dlaczego warto ich używać?
Przyprawy często mają postać sproszkowaną. Czasami warto zastanowić się nad tym, jak są pozyskiwane i jakie właściwości prozdrowotne mają. Odpowiednio dodane przyprawy mogą sprawić, że przygotowane jedzenie nie będzie ciężkostrawne, będzie rozgrzewało albo przyczyni się do szybszego powrotu do zdrowia. W związku z tym przyprawy warto kupować tam, gdzie zadbano o ich jakość tak jak w sklepie Planetarianie oferującym ekologiczne produkty na wagę.
Dla niektórych podstawowymi przyprawami są pieprz i sól. Nie da się ukryć, że mało kto lubi niesłone jedzenie. Wiadomo również, że nadmiar soli może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Dlatego też warto zainteresować się, które przyprawy ziołowe, albo gotowe już mieszanki, mogą z powodzeniem zastąpić sól w przygotowywanych potrawach. Wspomniane mieszanki są świetnym rozwiązaniem, gdy chcemy przyrządzić smaczną potrawę, a nie do końca wiemy których przypraw w danym przypadku użyć.
Co warto umieścić w niezbędniku przyprawowym?
Zastanawiając się nad tym, co można określić mianem niezbędnika przyprawowego w kuchni, można dojść do wniosku, że nie ma jednej, prawidłowej i ogólnej odpowiedzi. To, co każdy z nas umieści w swoim niezbędniku, zależy od stylu gotowania, smaków, które lubi i posiadanej wiedzy.
Wśród najpopularniejszych przypraw można wymienić:
pieprz (czarny, kolorowy, zielony, biały),
kurkumę,
curry,
słodką paprykę,
papryczkę chilli,
cynamon,
imbir,
majeranek,
liść laurowy,
gałka muszkatołowa,
bazylię,
kminek.
Dobrym rozwiązaniem jest to, że można kupić przyprawy na wagę. Dzięki temu nie będzie ryzyka, że coś się zmarnuje lub zwietrzeje. Trzeba jeszcze w tym miejscu wspomnieć o odpowiednim przechowywaniu przypraw. Jeśli mają długo zachować swój aromat i smak, to najlepiej je trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach z daleka od światła.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana