Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Różnice między syropem fruktozowym a glukozowo-fruktozowym
W przemyśle spożywczym już od wielu dekad z powodzeniem stosuje się płynne zamienniki cukru. Wśród najpopularniejszych substancji zastępujących cukier, wymienić warto syrop glukozowy oraz glukozowo-fruktozowy. Czym różnią się od siebie te dwie substancje? Jakie są ich główne właściwości i zastosowanie? Na te oraz na inne pytania odpowiemy w artykule.
Zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego i syropu glukozowego
Syropy stosowane są głównie przy produkcji wyrobów cukierniczych, napojów, syropów, dżemów, konfitur, pieczywa, produktów zbożowych, przypraw, a także produktów mlecznych, takich jak serki czy jogurty. Syrop glukozowy oraz glukozowo-fruktozowy stosuje się również jako dodatek do żelków, cukierków, pianek, galaretek, chałwy, ciastek. Służą one także do słodzenia napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych.
Główne różnice pomiędzy syropem glukozowym, a glukozowo-fruktozowym
Syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy to półprodukty cukiernicze powszechnie wykorzystywane w branży spożywczej. Jak wyjaśnia specjalista z firmy HOLGERFOOD, oferującej wysokiej jakości półprodukty cukiernicze: słodki smak i płynna konsystencja syropów służy uwydatnieniu walorów smakowych i aromatycznych napojów, produktów mlecznych, a także rozmaitych wyrobów cukierniczych. Czym różni się syrop glukozowy od glukozowo-fruktozowego?
składem – syrop glukozowy stanowi roztwór zagęszczonej glukozy i wielocukrów o niskocząsteczkowej strukturze (maltoza, dekstryna). Syrop glukozowo-fruktozowy składa się zaś z dwóch cukrów prostych: glukozy (55%) i fruktozy (42%). Reszta to inne cukry;
metodą pozyskiwania – zarówno syrop glukozowy, jak i glukozowo-fruktozowy pozyskiwany jest ze skrobi (pochodzącej z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków);
intensywnością słodyczy – fruktoza jest najsłodszym cukrem, a zatem syrop z jej dodatkiem będzie znacznie słodszy, niż syrop glukozowy;
ceną – syrop glukozowo-fruktozowy jest znacznie tańszy niż syrop glukozowy. Różnica w cenie wynika z nasycenia słodkością;
wpływem na konsystencję produktu – syrop glukozowo-fruktozowy zatrzymuje w wypiekach wilgoć, doskonale zagęszcza produkty półpłynne, a także pozytywnie wpływa na gładkość i połyskliwość mas. Syrop glukozowy zaś, doskonale spulchnia masę, do której go dodano, a także skutecznie wiąże ją i wypełnia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana