Artykuł sponsorowany

Różnice między syropem fruktozowym a glukozowo-fruktozowym

Różnice między syropem fruktozowym a glukozowo-fruktozowym

W przemyśle spożywczym już od wielu dekad z powodzeniem stosuje się płynne zamienniki cukru. Wśród najpopularniejszych substancji zastępujących cukier, wymienić warto syrop glukozowy oraz glukozowo-fruktozowy. Czym różnią się od siebie te dwie substancje? Jakie są ich główne właściwości i zastosowanie? Na te oraz na inne pytania odpowiemy w artykule.

Zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego i syropu glukozowego

Syropy stosowane są głównie przy produkcji wyrobów cukierniczych, napojów, syropów, dżemów, konfitur, pieczywa, produktów zbożowych, przypraw, a także produktów mlecznych, takich jak serki czy jogurty. Syrop glukozowy oraz glukozowo-fruktozowy stosuje się również jako dodatek do żelków, cukierków, pianek, galaretek, chałwy, ciastek. Służą one także do słodzenia napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych.

Główne różnice pomiędzy syropem glukozowym, a glukozowo-fruktozowym

Syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy to półprodukty cukiernicze powszechnie wykorzystywane w branży spożywczej. Jak wyjaśnia specjalista z firmy HOLGERFOOD, oferującej wysokiej jakości półprodukty cukiernicze: słodki smak i płynna konsystencja syropów służy uwydatnieniu walorów smakowych i aromatycznych napojów, produktów mlecznych, a także rozmaitych wyrobów cukierniczych. Czym różni się syrop glukozowy od glukozowo-fruktozowego?

  1. składem – syrop glukozowy stanowi roztwór zagęszczonej glukozy i wielocukrów o niskocząsteczkowej strukturze (maltoza, dekstryna). Syrop glukozowo-fruktozowy składa się zaś z dwóch cukrów prostych: glukozy (55%) i fruktozy (42%). Reszta to inne cukry;

  2. metodą pozyskiwania – zarówno syrop glukozowy, jak i glukozowo-fruktozowy pozyskiwany jest ze skrobi (pochodzącej z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków);

  3. intensywnością słodyczy – fruktoza jest najsłodszym cukrem, a zatem syrop z jej dodatkiem będzie znacznie słodszy, niż syrop glukozowy;

  4. ceną – syrop glukozowo-fruktozowy jest znacznie tańszy niż syrop glukozowy. Różnica w cenie wynika z nasycenia słodkością;

  5. wpływem na konsystencję produktu – syrop glukozowo-fruktozowy zatrzymuje w wypiekach wilgoć, doskonale zagęszcza produkty półpłynne, a także pozytywnie wpływa na gładkość i połyskliwość mas. Syrop glukozowy zaś, doskonale spulchnia masę, do której go dodano, a także skutecznie wiąże ją i wypełnia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.