Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Top 3 zdrowych odmian pszenicy
Pszenica nie cieszy się ostatnio zbyt dobrą opinią, a to za sprawą występującego w niej glutenu, którego część osób nie może lub nie chce spożywać. Gluten znajdujący się w pszenicy jest na dodatek słabo przyswajalny. Nie każdy jednak wie, że istnieją starsze odmiany pszenicy, które oferują szereg korzyści zdrowotnych i które warto włączyć do codziennej diety. Jakie? Zapraszamy do lektury.
Orkisz
Orkisz to najbardziej znana odmiana pszenicy z historią sięgającą starożytności. Stanowiła główny posiłek gladiatorów, gdyż na długo zapewniała im wysoki poziom energii. Zboże to ma szereg właściwości prozdrowotnych, a przy tym nie podlega modyfikacjom genetycznym. Przede wszystkim jest on skarbnicą witamin z grupy B, jak też wielu minerałów, w tym: magnezu, potasu, selenu, wapnia i żelaza. Ma też więcej białka od pszenicy oraz wysoką zawartość błonnika. To właśnie dzięki dużej ilości błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu, ziarno orkiszu polecane jest osobom z cukrzycą i na dietach odchudzających. Ponieważ orkisz zawiera gluten, osoby z celiakią powinny go unikać, jednak pewne źródła donoszą, iż jest on dużo łatwiej strawny od glutenu w pszenicy.
Samopsza
Samopsza to najstarsza odmiana pszenicy, która obfituje w białko oraz wiele witamin i minerałów wpływających korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego i układu krążenia. Co więcej, ziarna samopszy zawierają karotenoidy, takie jak luteina czy beta-karoten, które zapobiegają starzeniu się plamki żółtej oka i chronią wzrok przed wieloma chorobami. Podobnie jak w przypadku orkiszu, gluten zawarty w samopszy jest lepiej strawny niż ten w pszenicy, a do tego ziarno samopszy ma najmniej właściwości alergizujących ze wszystkich odmian pszenicy. Różnego rodzaju produkty z samopszy, orkiszu i innych starych odmian pszenicy zakupić można w sklepie internetowym Diogra.
Płaskurka
Płaskurka swoim rodowodem zbliżona jest do orkiszu i podobnie jak orkisz nie wymaga uprawiania przy pomocy nawozów czy pestycydów. Co więcej, wśród korzyści zdrowotnych związanych z regularnym spożywaniem produktów z płaskurki wymienić można m.in.: redukcję poziomu cholesterolu, obniżone ryzyko chorób serca, poprawę odporności, jak również ochronę wzroku, do czego przyczynia się ogromna ilość karotenu zawarta w ziarnach płaskurki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana