Artykuł sponsorowany

Top 3 zdrowych odmian pszenicy

Top 3 zdrowych odmian pszenicy

Pszenica nie cieszy się ostatnio zbyt dobrą opinią, a to za sprawą występującego w niej glutenu, którego część osób nie może lub nie chce spożywać. Gluten znajdujący się w pszenicy jest na dodatek słabo przyswajalny. Nie każdy jednak wie, że istnieją starsze odmiany pszenicy, które oferują szereg korzyści zdrowotnych i które warto włączyć do codziennej diety. Jakie? Zapraszamy do lektury.

Orkisz

Orkisz to najbardziej znana odmiana pszenicy z historią sięgającą starożytności. Stanowiła główny posiłek gladiatorów, gdyż na długo zapewniała im wysoki poziom energii.  Zboże to ma szereg właściwości prozdrowotnych, a przy tym nie podlega modyfikacjom genetycznym. Przede wszystkim jest on skarbnicą witamin z grupy B, jak też wielu minerałów, w tym: magnezu, potasu, selenu, wapnia i żelaza. Ma też więcej białka od pszenicy oraz wysoką zawartość błonnika. To właśnie dzięki dużej ilości błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu, ziarno orkiszu polecane jest osobom z cukrzycą i na dietach odchudzających. Ponieważ orkisz zawiera gluten, osoby z celiakią powinny go unikać, jednak pewne źródła donoszą, iż jest on dużo łatwiej strawny od glutenu w pszenicy.

Samopsza

Samopsza to najstarsza odmiana pszenicy, która obfituje w białko oraz wiele witamin i minerałów wpływających korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego i układu krążenia. Co więcej, ziarna samopszy zawierają karotenoidy, takie jak luteina czy beta-karoten, które zapobiegają starzeniu się plamki żółtej oka i chronią wzrok przed wieloma chorobami. Podobnie jak w przypadku orkiszu, gluten zawarty w samopszy jest lepiej strawny niż ten w pszenicy, a do tego ziarno samopszy ma najmniej właściwości alergizujących ze wszystkich odmian pszenicy. Różnego rodzaju produkty z samopszy, orkiszu i innych starych odmian pszenicy zakupić można w sklepie internetowym Diogra.

Płaskurka

Płaskurka swoim rodowodem zbliżona jest do orkiszu i podobnie jak orkisz nie wymaga uprawiania przy pomocy nawozów czy pestycydów. Co więcej, wśród korzyści zdrowotnych związanych z regularnym spożywaniem produktów z płaskurki wymienić można m.in.: redukcję poziomu cholesterolu, obniżone ryzyko chorób serca, poprawę odporności, jak również ochronę wzroku, do czego przyczynia się ogromna ilość karotenu zawarta w ziarnach płaskurki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.